ماده ای سفید رنگ است که پس از صرف غذا روی دندان ها ایجاد می شود. پلاک دندان یا پلاک باکتریایی موجب بروز عوارض جدی مثل پوسیدگی دندان، بیماری های لثه و دیگر مشکلات مربوط به دندان ها می شود. پلاک دندان به ویژه از پروتئین های موجود در بزاق، باکتری ها، مواد سمی و باقیمانده موادغذایی تشکیل شده و به طور مداوم ایجاد می شود.
این پلاک میکروبی با آب خالی از روی دندانها تمیز نمیشود، بلکه فقط با مسواک زدنمیتوان آن را از روی سطح دندان پاک کرد و اگر این لایه هر روز از روی دندانها تمیز نشود، به مرور تبدیل به لایه سخت و قابل رویتی به نام جرم دندانمی شود که با مسواک نیز تمیز نمیگردد در این هنگام برای از بین بردن آن باید یک جرم گیری کامل را انجام داد.
پلاک دندان در واقع اسیدهایی را تولید می کند که به دندان ها و لثه حمله می کنند. این اسیدها روی مینای دندان اثر گذاشته، لثه ها را مجروح کرده و عامل اغلب پوسیدگی ها و بیماری های دهان و دندان است . اگر پلاک دندان روزانه تمیز نشود و از بین نرود، تبدیل به جرم دندان می شود. وجود یک منبع از مواد قندیبرای تولید اسید توسط باکتریها و شروع حل شدن مواد معدنی دندان لازم است و مصرف مداوم مواد قندی باعث ایجاد دورههای طولانی تولید اسید می شود
تحقیقات نشان داده است بعد از رسیدن مواد قندی به میکروبهای پلاک دندان، 5 دقیقه طول میکشد تا اسید ایجاد شود و این محیط اسیدی تا 60 دقیقه باقی میماند و به این ترتیب دندانها دچار پوسیدگی می شوند. برای رهایی از پلاک دندان باید پس از غذا خوردن حداقل به مدت سه دقیقه و حداقل دو بار در روز دندان ها را به خوبی مسواک زد. تاثیر جویدن آدامس در پاک کردن پلاک دندان جویدن آدامسسبب تمیز کردن پلاک از سطح دندانها خواهد شد.، ولی بهتر است از آدامس بدون قند استفاده کرد، زیرا استفاده بیش از حد از آدامسهای قندی پوسیدگی دندانها را سریعتر میکند.