دندان شیری بهعنوان یک نمونه کوچکتر دندان دائم و دارای 2 بخش تاج و ریشه است. گاهی والدین دچار این تصور اشتباه هستند که دندان شیری بدون ریشه است در حالی که این دندانها دارای ریشه کامل هستند که به مرور زمان تحلیل میرود تا دندانها در سن معینی بریزند و دندان دائمی جایگزین رویش کند. همچنین دندانهای شیری دارای مینا، عاج و بخش داخلیتر هستند که اصطلاحا عصب دندان نامیده میشود.
2. اگر دندان شیری را بکشیم، همهچیز تمام میشود؟
در مواردی که دندان کودک درد میکند، گاهی والدین به اشتباه تصور میکنند اگر دندان شیری کشیده شود، ماجرا سریعتر خاتمه مییابد و دندان بعدی راحتتر رویش میکند در حالی که کشیدن زودهنگام دندان شیری میتواند باعث عوارض شدید و گاهی جبرانناپذیری برای کودک شود. کشیدن دندان شیری در سنین پایین به هیچ وجه موجب تسریع رویش دندان دائم نخواهد شد بنابراین دندانپزشک تا جای ممکن دندان شیری را با درمانهای عصبکشی، ترمیم یا روکشهای مخصوص دندان کودکان حفظ خواهد کرد.
3. کشیدن زودهنگام دندان شیری چه عواقبی به دنبال دارد؟
هر یک از دندانهای شیری باید تا زمان معینی داخل دهان باقی بمانند، مثلا دندانهای قدامی تا حدود 8-7 سالگی و دندانهای خلفی تا حدود 12-10 سالگی داخل دهان وجود دارند. اگر دندان شیری زودتر از زمان مقرر کشیده شود، موجب کاهش توانایی کودک در جویدن و از دست رفتن فضای مورد نیاز برای رویش دندان دائمی جایگزین میشود و در حقیقت نوعی قطع عضو محسوب میشود.
4. آیا کشیدن دندان راحتتر از عصبکشی است؟
دندانپزشک قبل از انجام کارهایی از قبیل عصبکشی و ترمیم پوسیدگیهای عمیق، دندان را به میزان لازم بیحس میکند. بنابراین میزان ناراحتی کودک هنگام درمانهای عصبکشی و ترمیم به هیچ وجه بیشتر از کشیدن دندان نخواهد بود. علاوه بر این، خونریزی پس از کشیدن دندان و فشار ناشی از بیرون آمدن دندان از حفره استخوانی احاطهکننده برای بسیاری از کودکان اضطراب بیشتری ایجاد میکند.
5. اگر ناچار به کشیدن دندان باشیم، تکلیف چیست؟
دندانهای شیری کودکان به صورت یک دندان مستقل با ساختار مستقل هستند. عصبکشی دندان شیری هیچگونه صدمهای برای عصب دندان دائم جایگزین نخواهد داشت بلکه جوانه دندان دائم دارای تاج، ریشه و ساختارهای عصبی مجزاست و در زمان معین تکامل خواهد یافت.
7. اگر دندان شیری درد نداشته باشد، باز هم ممکن است به عصبکشی نیاز داشته باشد؟