ارتودنسی یکی از رشته های دندان پزشکی است اک از ترکیب دو کلمه تشکیل شده است (ارتو )به معنی راست و درست ، و (دنس) به معنی دندان میباشد.و همچنین اولین تخصص معرفی شده در دندانپزشکی است.
ارتودنسی بیشتر برای اصلاح مال اکلوژن یاجفت شدن نامناسب دندان هاست این امر زمانی صورت میگیرد که دندانها موقعیت متناسبی با هم یا دو فک نداشته باشند و گاهی هر دو مشکگل در یک فرد وجود دارد.
درمان های ارتو دنسی را میتوان به دو دسته دستگاه های ثابت و متحرک تقسیم کرد.دستگاهای متحرک نوعی از ارتودنسی هستند که بیمار میتواند در طول درمان آن را از دهانش خارج کند البته به تجویز ارتودنسیت در زمانهای کوتاه مانند غذا خوردن یا مسواک زدن باشد؛ این نوع دستگاه به نام (پلاک ) مشهور است.
دستگاهای ثابت دستگاهای هستند که در طول درمان نیاز به خارج کردن آن از دهانتوسط مریض نمیباشد و اجزای تشکیل دهنده آن براکت و سیم هستند.
براکت به همان اجزای کوچک که توسط چسب مخصوص به دندان چسبانده میشود گفته میشود. و در بین مردم به سیم کشی یا سیم بستن دندان شناخته میشود .
ارتودنسی در 6 نوع انجام میشود:
1.ارتودنسی متحرک
2.ارتودنسی ثابت
3.ارتودنسی با براکت های همرنگ دندان
4.ارتودنسی از پشت دندان یا سیم لینگوال
5.ارتودنسی با براکت های فلزی
6.ارتودنسی با براکت های فلزی یا سرامیکی بدون لاستیک
7.ارتودنسی شفاف یا Invisalign
مهمترین اجزای ارتودنسی
1)براکتها-براکت ها در واقع یک عامل ارتباطی بین ارتودنسی و سیستم دندانی بیمار است. که جنس فلز یا مواد سزامیکی همرنگ دندان بوده و بر روی تک تک دندانهای که ارتو دنسیت میخواهد انها را حرکت دهد توسط ماده چسبنده ظریفی نصب میشود .
2)بند های فلزی-حلقههای فلزی که در اکثر مواقع دور دندان آسیای بزرگ قرار میگیرد و ارتودنتیست سیم را در داخل کانال ویژهای که روی این حلقه نصب است قرار میدهد. این حلقه فلزی توسط یک ماده خاص به دندان چسبیده و محکم میشود
3)سیم ارتودنسی-سیمهایی که در دوران درمان ارتودنسی مورد استفاده قرار میگیرند، در داخل شیار کوچکی درون براکتها متصل و با حلقههای لاستیکی کوچک یا سیمهای فلزی نازک در جای خود محکم میشوند. البته در ارتودنسی دیمون نیازی به این حلقههای لاستیکی وجود ندارد. سیمهای مراحل اولیه فشاری را به دندانها وارد میکنند تا آنها را به جایگاه صحیح هدایت کنند. سیمهایی که در طول مراحل اولیه درمان به منظور اصلاح به هم ریختگی و چرخش دندانها استفاده میشوند، نازک و قابل انعطاف و از جنس نیکل تیتانیوم هستند. معمولاً در این مرحله از درمان است که شاهد بیشترین و بزرگترین تغییرات هستیم. در بیشتر معاینات در طول درمان، سیمها عوض میشوند. همچنان که درمان ارتودنسی ادامه مییابد، متوجه میشوید که سیمهای استفاده شده ضخیمتر و محکمتر میشوند .
4)قلاب های لاستیکی و بند های لاستیکی
5)لیگاچر